flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагадуємо, що 31 березня 2019 року в Україні відбудуться вибори Президента.

19 березня 2019, 12:34

Шановні виборці!

Згідно із частиною 1 статті 103 Конституції України Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного та прямого права шляхом таємного голосування строком на 5 років.

Українським законодавством встановлено, що право голосу на виборах Президента України мають громадяни, яким на день виборів виповнилося 18 років.

Заздалегідь виборці мають перевірити, чи включені вони до списку виборців і чи зможуть реалізувати своє право на голос.

 

 

 

Нагадуємо, як перевірити своє включення до Державного реєстру виборців та уточнити персональні дані:

  1. За допомогою он-лайн сервісу «Кабінет виборця».
  2. Завітати до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем своєї реєстрації.

Якщо виникли проблеми, необхідно не пізніш як за 5 днів до дня голосування (тобто не пізніше 26 березня 2019 року) вирушити до органу ведення реєстру виборців і написати відповідну заяву.

При собі потрібно мати паспорт та його копію.

Якщо виборцю відмовили у прийнятті заяви, то не пізніше, як за 2 дні до голосування (тобто до 28 березня 2019 року включно) громадянин може звернутися до суду. Для цього необхідно подати заяву до місцевого загального суду в формі адміністративного позову про включення до списку виборців або про уточнення, виправлення списку виборців. За подання такого позову судовий збір не сплачується.

Згідно ст. 20 Кодексу адміністративного судочинства

  1. Місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні:

1) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності;

2) адміністративні справи, пов’язані з виборчим процесом чи процесом референдуму, щодо:

оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій;

уточнення списку виборців;

оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум.